Wat zijn gedefinieerde namen?

Excel maakt het mogelijk om een bereik van cellen een naam te geven, dit heet gedefineerde namen.
Dan kan je voortaan deze naam gebruiken om naar het bereik te verwijzen, dit is vaak makkelijker dan de begin en eindregel te onthouden.

In dit voorbeeld gebruik ik een tabel genaamd Producten, een tabel wordt automatisch een gedefineerde naam.

Gedefineerde namen maken

Je kan namen voor een groep cellen op verschillende manieren toepassen.

Methode 1
Selecteer het bereik dat je een naam wilt geven en vul dan een gekozen naam in, in het naamvak links naast de formulebalk. Dit laat je opvolgen door een enter en dan is deze aangemaakt.

Methode 2
Als je een groter bereik hebt is een andere manier misschien sneller.

  • Selecteer alle gegevens en ga vervolgens op het lint naar het tabblad Formules.
  • Selecteer hier in het gedeelte Gedefineerde namen de optie Maken o.b.v. selectie.
  • Hier kan je aangeven waar de namen staan voor de selectie. Staan deze boven elke kolom (bovenste rij), voor elke rij (linkerkolom), onderaan elke kolom (onderste rij) of achteraan elke rij (rechterkolom).
  • Bij dit voorbeeld staan de namen op de bovenste rij dus die selecteren we bovenste rij en klikken op OK. Als je nu de namen gaat beheren zal je zien dat het scherm er nu zo uitziet:

    Vervolgens selecteer je A2:B4 en ga je weer naar Maken o.b.v. selectie

Methode 3
Je kunt ook de namen apart aanmaken. Dit doe je door een selectie te maken en vervolgens op het lint naar Formules te gaan. In het gedeelte Gedefineerde namen kan je kiezen voor Naam definiëren. Je krijgt dan dit scherm:

Toepassing

Formule
Nu je de namen hebt kun je deze ook gaan toepassen in verschillende formules. Dit maakt het invoer makkelijker en het begrijpen van een formule voor als er eventueel wat fout gaat is dan makkelijker.
In cel B6 wil ik de totaal aantal appels neerzetten. Dit kan nu met een eenvoudige formule =SOM(Appels). Ookal kan dit middels de tabelfuncties in de keuzelijst van B6.

Matrix
Een gedefineerde naam is ook gelijk een matrix. In dit voorbeeld heb je er niet veel aan, maar selecteer de cellen F2:F5 maar. Voer hier de formule =Appels in en je zal zien dat alle 4 de cellen worden ingevuld met de waarden uit kolom B.

Overal waar je normaal gesproken verwijst naar een kolom en rijnummer kan je nu vervangen door de gedefineerde naam.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *