VERGELIJKEN

Met de formule vZergelijken wordt gezocht naar een opgegeven item in een bereik van cellen en wordt vervolgens de relatieve positie van dit item in het bereik geretourneerd.

Toepassing

=VERGELIJKEN(zoekwaarde;zoeken_matrix;[criteriumtype_getal])

 • Zoekwaarde: De waarde die u wilt vergelijken in zoeken_matrix. Als u bijvoorbeeld een telefoonnummer opzoekt in een telefoonboek, gebruikt u de naam van de persoon als zoekwaarde, maar het telefoonnummer is de waarde die u wilt hebben. Het argument zoekwaarde kan een waarde (getal, tekst of logische waarde) of een celverwijzing naar een getal, tekst of logische waarde zijn.
 • Zoeken-matrix: Het cellenbereik waarin wordt gezocht.
 • Criteriumtype_getal Het getal -1, 0 of 1. Het argument criteriumtype_getal geeft aan hoe zoekwaarde moet worden vergeleken met de waarden in zoeken_matrix. De standaardwaarde voor dit argument is 1. Deze optie is niet verplicht.
 • 1 of weggelaten: Zoekt naar de grootste waarde die kleiner is dan of gelijk is aan zoekwaarde. De waarden in het argument zoeken-matrix moeten in oplopende volgorde zijn gesorteerd.
  0: Zoekt naar de eerste waarde die exact gelijk is aan zoekwaarde. De waarden in het argument zoeken-matrix mogen in willekeurige volgorde zijn gesorteerd.
  -1: Zoekt naar de kleinste waarde die groter is dan of gelijk is aan zoekwaarde. De waarden in het argument zoeken-matrix moeten in aflopende volgorde zijn gesorteerd.

  Voorbeeld

  Kopieer onderstaande tabel naar excel voor een juist voorbeeld.

  ProductAantal
  Bananen25
  Sinaasappelen38
  Appels40
  Peren41

  Hier kun je de volgende formule op toepassen:
  =VERGELIJKEN(41;B2:B5;0)

  De positie van waarde 41 in het bereik is 4.

   

   

   

   

  Als deze uitleg nuttig was, dan kan je je inschrijven voor onze nieuwsbrief.
  Een keer per maand ontvang je de nieuwste berichten in je mailbox.
  Klik hier om je in te schrijven!

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *