Duplicaten in Excel opsporen, markeren of verwijderen

Als je een Excel bestand hebt waar meerdere gegevens instaan is het moeilijk te zien of je ergens iets dubbel hebt.

Je kan dit allemaal handmatig gaan opzoeken, maar dit is enorm veel werk. Daarom zijn er hulpmiddelen. In dit artikel gaan wij duplicaten opzoeken, opmaken of als je daar voor kiest verwijderen.

Je hoeft niet alles te doen, alle stappen staan los van elkaar en zijn makkelijk alleen uit te voeren.

Als voorbeeld hebben we deze gegevensreeks
De gegevens voor duplicaten opsporen, markeren of verwijderen

Opsporen
Als je een waarde in wilt voeren, maar je wilt eerst kijken of deze bestaat dan kan je deze gaan opzoeken. Ga in het lint naar het tabblad Start en selecteer hier de optie Zoeken en vervangen. Dan opent een dropdown menu en mag je kiezen voor Zoeken (snelkeuze toets voor dit scherm is Ctrl+F), type hier de waarde in die je wilt opzoeken. Voor dit voorbeeld kiezen we Kast, er van uitgaande dat cel A1 is geselecteerd. Als je hier dan op Volgende zoeken klikt, zal je zien dat cel B9 is geselecteerd.

Hiermee kan je de waarde checken of deze bestaat en waar deze is ingevuld.

Markeren

Je kan dubbele waarden ook laten opmaken. Dit kan al nadat je een waarde hebt ingevoerd. Het is dus heel overzichtelijk om te zien of je de waarde al een keer hebt ingevoerd. Dit gebeurd via de voorwaardelijke opmaak en deze gaan we nu toepassen op de voorbeeld gegevensreeks van hierboven.

Ga op het lint naar het tabblad Start en selecteer hier de optie Voorwaardelijke opmaak. In het dropdown menu kies je voor Nieuwe regel
Kies hier voor de optie Alleen unieke of dubbele waarden opmaken en vervolgens voor Dubbele. De kleur voor dubbele waarden maken we hier rood, dit kan je altijd naar eigen wens aanpassen. Vervolgens klik je op OK.
Voorwaardelijke opmaak voor opmaak duplicaten

Deze opmaakregel pas je toe voor de cellen $B$2:$B$19. Je zult zien dat de cellen met een dubbele waarden rood worden weergegeven.

Verwijderen

Je kan er ook voor kiezen als de dubbele waarden helemaal niet gewenst zijn om deze te verwijderen. Vanaf Excel versie 2007 is de optie in Excel aanwezig.

Om deze te gebruiken ga je op het lint naar het tabblad Gegevens en kies je voor de optie Dubbele waarden verwijderen. In het scherm dat opent kies je de kolom waar je wilt gaan kijken naar dubbele waarden. Als je dan op OK klikt krijg je een melding dat er een X aantal dubbele waarden zijn verwijderd.

Voor meer informatie over dubbele waarden verwijderen, kun je ook dit artikel lezen.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *