5 tijdsbesparende tips in Excel

Tegenwoordig heeft iedereen steeds minder tijd om iets te doen. Maar alles moet wel goed blijven gebeuren. Je kan in Excel veel tijd besparen met deze tijdsbesparende tips!

De tijdsbesparende tips

1. Startscberm overslaan

De eerste tijdswinst die je kan behalen kom je iedere keer tegen als je Excel opent. Je kan namelijk het startscherm overslaan zodat je meteen met een leeg werkblad start.
Hiervoor hoef je alleen een kleine aanpassing te maken in de instellingen.

1. Ga naar Bestand
2. Kies hier Opties
3. Op het geopende tabblad (Algemeen) zoek je de optie Startscherm weergeven wanneer deze toepassing wordt gestart, vink deze optie uit.
4. Sluit af door op de OK knop te klikken

Lees meer over het startscherm overslaan.

2. Sneltoetsen gebruiken


Om het gebruik zo makkelijk en snel mogelijk te maken zijn er veel sneltoetsen. Kopiëren en plakken zijn bij veel mensen wel bekend, maar je hebt zo nog heel veel andere handige sneltoetsen.
Ik heb een plaatje gemaakt met veel gebruikte toetsencombinatie’s dit is handig om bij je te hebben.

Voor een lijst met alle sneltoetsen kan je kijken op deze pagina.

3. Maak gebruik van een filter

Als je veel gegevens hebt is het handig om een filter te hebben. Hiermee kan je snel en eenvoudig bepaalde criteria stellen aan de gegevens die je wilt zien. Een filter is met een paar klikken toegevoegd.

Zorg dat je ergens in je gegevensbereik een cel selecteert. Ga dan op het lint naar het tabblad Gegevens en kies hier de optie Filter.
Nu heb je een filter op je gegevensbereik.
Lees hier meer over hoe je een filter toepast.

Je kan ook een macro aanmaken zodat er wordt gefilterd tijdens het typen.
Filteren tijdens typen.

4. Cellen doorvoeren

Er zijn 2 manieren om de cellen te laten doorvoeren. Ik bespreek hier de snelste optie.
Wil je het toch op een andere manier, dat kan door:

Als je een bepaalde reeks hebt kan je deze selecteren. Ga dan met je muis naar de rechterbenedenhoek, hier verschijnt een zwart plusteken. Deze kan je naar beneden slepen waardoor de reeks zich uitbreid.

Snel aanvullen/Flash Fill

Om gebruik te maken van deze functie moet je wel een voorbeeld geven aan Excel. Dit laat ik zien aan de hand van mijn eigen voorbeeld met namen.

Hierbij wil ik dat de naam begint met een hoofdletter en de rest moeten kleine letters zijn, ik geef 2 voorbeelden op. In cel B2 type ik Hans, in cel B3 type ik Jaap. Vervolgens selecteer ik B2:B6 en ga via het lint naar het tabblad Gegevens. Hier klik ik op de knop Snel Aanvullen (in sommige Excel heet dit Flash Fill). Je zal zien dat de overige cellen automatisch op de goede manier worden toegevoegd.
Dit scheelt een hoop werk!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *