Wat is er nieuw in Excel 2019?

Steeds komt er een nieuwe Excel versie uit, zo ook nu met Microsoft Excel 2019. Maar veranderd er wel iets? Dit gaan we bespreken in dit artikel.

Natuurlijk om niks te missen kan je het beste een abonnement op Excel 365 (inbegrepen in Office 365) nemen, maar je gebruikt vaak niet alle nieuwe en/of oude mogelijkheden.

Hier laten we de oude mogelijkheden eigenlijk buiten beschouwing en focussen we ons op de nieuwe mogelijkheden.

Grafieken

Om nog beter inzicht te krijgen in de data die je hebt, heeft Microsoft nu twee nieuwe mogelijkheden toegevoegd. Namelijk een kaartgrafiek en een trechterdiagram.

  • Kaartgrafiek

Als je de bij de data beschikt over geografische regio’s (denk aan landen, regio’s etc.) dan kan je een kaartgrafiek maken. Hiermee krijg je een wereldkaart en worden aan de hand van de opgegeven data de verschillende landen gemarkeerd.

  • Trechterdiagram

Deze diagrammen geven de opgegeven waarden mooi weer tijdens verschillende fases in een project. In dit diagram worden de waarden steeds kleiner, zodat de balken op een trechter lijken.

Formules

Excel heeft natuurlijk heel veel verschillende formules. Ook in deze nieuwe versie zijn er weer meerdere nieuwe toegevoegd.

Deze formule is eigenlijk de vervanger van TEKST.SAMENVOEGEN. Hij is alleen wat makkelijker te typen en ondersteunt naast celverwijzingen ook bereikverwijzingen.

Nooit meer vele ALS formules achter elkaar. Deze formule kijkt of er aan een of meer elementen is voldaan en geeft dan een resultaat weer.

Deze formule zorgt dat de maximale waarde opgezocht wordt in een opgegeven bereik met de opgegeven voorwaarden.

Deze formule zorgt dat de minimale waarde opgezocht wordt in een opgegeven bereik met de opgegeven voorwaarden.

Deze formule zorgt dat een expressie (waarde) wordt geëvalueerd met een lijst en wordt de waarde die betrekking heeft op de eerst overeenkomende waarde als resultaat weergegeven.

Met deze formule voeg je meerdere opgegeven tekenreeksen samen. De combinatie heeft ook een opgegeven scheidingsteken.

Opmaak

Je kan nu nog beter en specifieker je tekst opmaken. Hiervoor zijn de nodige nieuwe functies beschikbaar.

  • Inkteffecten

Er was al een (kleine) keus voor metallicpennen en inkteffecten, nu zijn er nog veel meer bijgekomen. Regenboog, melkweg, lava, oceaan, goud, zilver en nog vele meer.

  • Potlood

Je kan nu typen met een potloodtextuur.

Help geluid

Je kan nu geholpen worden via audio. Je kan deze effecten aan of uit zetten.
Ga naar Opties en dan Bestand, ga vervolgens naar het tabblad Toegankelijkheid . Onder Opties voor feedback kan je het selectievakje onder Feedback met geluid aan of uit zetten.

Automatisch aanvullen

Het automatisch aanvullen bij formules is verbeterd. Zo kun je als je wilt kiezen voor de formule TEKST.SAMENV, beginnen met typen van SAMENV. Nu zie je de juiste formule, voorheen moest je de formule vanaf het begin helemaal goed invullen.

Thema’s

Microsoft heeft in Excel 2019 drie nieuwe thema’s gemaakt, Kleurrijk, Donkergrijs en Wit.
Voor als je nog niet wist hoe je thema’s kon wisselen: Bestand > Opties > Algemeen open hier de vervolgkeuzelijst en kies het gewenste thema.

Het thema zwart is aangepast en hiermee het thema met het hoogste contrast ooit.

Opslaan als CSV

Natuurlijk is dit geen nieuwe optie, hij is alleen aangepast. Je krijgt nu geen onnodige melding meer bij het opslaan.
Herinnert u zich deze waarschuwing nog? ‘Dit bestand bevat mogelijk functies die niet compatibel zijn met CSV… ‘ U hebt erom gevraagd! Deze waarschuwing wordt niet meer weergegeven wanneer u een CSV-bestand opslaat.

De CSV melding bij Excel 2019 verdwijnt
Deze melding is verleden tijd

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *